Chcesz, aby Twój tekst został opublikowany na Aspektach tak jak ten powyżej? Zajrzyj do zakładki współpraca.

 

Podobała Ci się powyższa praca? Pomóż nam i autorowi dotrzeć do innych – udostępnij!

ZOBACZ WIĘCEJ

23 czerwca 2020
Mary Wollstonecraft była osiemnastowieczną, brytyjską filozofką, pisarką i feministką. W swojej najsłynniejszej pracy pt. Wołanie o prawa kobiety broniła praw kobiet do edukacji. Całe życie głosiła ideały, w imię których
20 czerwca 2020
Uciekamy w Polsce od tematu rasizmu - wydaje nam się, że nas problem nie dotyczy. To, że nie jest on tak widoczny jak w Stanach Zjednoczonych, nie oznacza jednak, że
08 czerwca 2020
Po czterech latach od premiery Młodego Papieża Paolo Sorrentino powraca w wielkim stylu, aby znów zajrzeć za mury Watykanu i snuć senne refleksje nad człowieczeństwem i współczesnością. W luksusowej sali
29 maja 2020
Muszę przyznać, że nie sądziłem, że będzie mi kiedyś brakowało futbolu z naszego krajowego podwórka. Wątpliwy poziom Ekstraklasy powodował, że nasza liga była głównie obiektem żartów i oglądana była chyba
20 czerwca 2020
Uciekamy w Polsce od tematu rasizmu - wydaje nam się, że nas problem nie dotyczy. To, że nie jest on tak widoczny jak w Stanach Zjednoczonych, nie oznacza jednak, że
08 czerwca 2020
Po czterech latach od premiery Młodego Papieża Paolo Sorrentino powraca w wielkim stylu, aby znów zajrzeć za mury Watykanu i snuć senne refleksje nad człowieczeństwem i współczesnością. W luksusowej sali
27 maja 2020
Pod koniec ubiegłego roku Polacy świętowali sukces Olgi Tokarczuk, która otrzymała nagrodę Nobla za rok 2018. Jednak w tym samym czasie nagrodę przyznano również Austriakowi Peterowi Handke. Chociaż od tego
29 maja 2020
Muszę przyznać, że nie sądziłem, że będzie mi kiedyś brakowało futbolu z naszego krajowego podwórka. Wątpliwy poziom Ekstraklasy powodował, że nasza liga była głównie obiektem żartów i oglądana była chyba

ZOBACZ WIĘCEJ

Chcesz, aby Twój tekst został opublikowany na Aspektach tak jak ten powyżej? Zajrzyj do zakładki współpraca.

 

Podobała Ci się powyższa praca? Pomóż nam i autorowi dotrzeć do innych – udostępnij!

Czy uwierzycie, jeśli powiem wam, że za wystąpienie wirusa COVID-19 u ludzi w dużej części odpowiedzialne jest co, lub raczej kogo jemy?

Wirus SARS-Cov-2 po raz pierwszy pojawił się u ludzi w Wuhan w Chinach, najprawdopodobniej na targu, gdzie sprzedawano owoce morza, a także żywe dzikie zwierzęta przeznaczone do konsumpcji. W Internecie zaczęły szerzyć się rasistowskie stereotypy i mity o tym, w jaki sposób choroba trafiła do ludzi (nie, koronawirus nie wziął się z jadanej przez Chińczyków zupy z nietoperza). Łatwo jest obwinić za rozwój choroby jeden konkretny naród i przy okazji wyśmiać jego przedstawicieli (oni jedzą nietoperze i psy, to przecież ohydne!). Prawda jest jednak bardziej skomplikowana i pod wieloma względami znacznie bardziej przygnębiająca. I nie ma się co śmiać z Chińczyków, bo wcale nie jesteśmy lepsi.

 

Covid-19 to zoonoza, czyli choroba odzwierzęca, a więc taka, która została przeniesiona na człowieka przez kontakt z innymi zwierzętami. To prawda, że najpewniej pochodzi ona od nietoperzy, jednak nie znaczy to, że ludzie zostali zakażeni wirusem przez bezpośrednie spożycie chorych zwierząt. Pomiędzy nietoperzami a ludźmi był jeszcze jeden gatunek, według spekulacji łuskowiec, zagrożony gatunek ssaka, którego ciało pokryte jest pancerzem. Handel tymi zwierzętami jest zakazany, lecz stanowią one przysmak w krajach azjatyckich, dokąd są nielegalnie przemycane. To właśnie łuskowiec miał przenieść wirusa z nietoperza na ludzi obecnych na targu.

 

Problemem nie było to, że Chińczycy kupowali akurat łuskowce, a nie kurczaki. Niezależnie od gatunku, zwierzęta sprzedawane na tego rodzaju targach są zamykane, upakowywane ciasno jedno na drugim, a następnie umieszczane w miejscach gęsto zaludnionych. Są to warunki idealne dla rozprzestrzeniania się chorób. Środowisko, w jakim doszło do bliskiego kontaktu między nietoperzem, łuskowcem, a następnie człowiekiem jest zupełnie nienaturalne. Te trzy gatunki zwierząt właściwie wcale nie powinny się spotkać. Warunki stworzone w tego typu przestrzeniach stanowią ogromne ryzyko rozprzestrzenienia się nieznanych chorób, więc nic dziwnego, że doszło do tego już w przeszłości. Pandemia wirusa SARS w 2003 r. również zaczęła się na targu ze zwierzętami i pochodziła najprawdopodobniej od łaskuna, który zaraził się od nietoperza.

 

Żyjemy w świecie, w którym nasz kontakt z innymi gatunkami zwierząt jest możliwy niemal wyłącznie wtedy, gdy je wykorzystujemy. Stykamy się z nimi, gdy leżą na naszych talerzach, gdy je kupujemy, hodujemy, torturujemy w laboratoriach, polujemy na nie czy gdy dla własnej radości oglądamy je zza prętów klatek. Jednocześnie znaczna większość nowych chorób zakaźnych – trzy z czterech, według amerykańskiej agencji CDC, to choroby odzwierzęce, również te najgłośniejsze i najgroźniejsze.

 

Ebola została przeniesiona na ludzi ze zwierząt, na które polowano w Zachodniej Afryce. Podobnie wirusy HIV oraz Nipah zostały powiązane ze spożywaniem przez ludzi upolowanych dzikich zwierząt w krajach afrykańskich. Takie choroby mogą pojawić się jednak wszędzie, bez względu na położenie geograficzne. Ptasia grypa oraz gąbczasta encefalopatia bydła (znana jako choroba szalonych krów) pojawiły się na farmach, a tą drugą zarazili się ludzie, spożywając chore zwierzęta.

 

Świńska grypa spustoszyła świat dwukrotnie. W 1918 r., pod nazwą „hiszpanka”, pochłonęła od 50 do 100 mln ofiar. Była to jedna z największych pandemii w historii, która dosięgła 1/3 ludzkości. Spowodował ją wirus H1N1, który najprawdopodobniej pochodził z farmy kurczaków w stanie Kansas. W 2009 roku zmutowana wersja tego wirusa ponownie spowodowała pandemię. Tym razem miał pojawić się na farmach świń w Stanach Zjednoczonych i Meksyku.

 

Warto wspomnieć o jeszcze większym niebezpieczeństwie, opisanym przez WHO jako jedno z największych zagrożeń dla światowego zdrowia. Chodzi o uodparnianie się bakterii na antybiotyki, które może sprawić, że nasze obecne metody leczenia staną się bezużyteczne, a dawniej uleczalne choroby – znów śmiertelnie niebezpieczne. Co jest tego przyczyną? Czy kogoś zdziwi, gdy wyjawię, że właśnie hodowla zwierząt?

 

Straszliwe warunki, w jakich żyją zwierzęta hodowlane na całym świecie, wymuszają karmienie ich olbrzymimi ilościami antybiotyków tylko po to, aby utrzymać je przy życiu przez kilka miesięcy, oraz po to, aby nie traciły na wadze. W Stanach Zjednoczonych to właśnie zwierzęta hodowlane spożywają aż 80% wszystkich antybiotyków. To pozwala na mutacje i rozwijanie się bakterii, które stają się coraz bardziej odporne na tworzone przez nas leki.

 

Według prognoz epidemie będą pojawiać się coraz częściej, a to z powodu zmian klimatu, które zmuszają wiele gatunków dzikich zwierząt do migracji, podnosząc ryzyko, że zetkną się z chorobami, na które nie są odporne. Tymczasem do branży najbardziej przyczyniających się do kryzysu klimatycznego należy… zgadza się, przemysłowa hodowla zwierząt. Zdaje się, iż tkwimy w błędnym kole, napędzanym przez ludzką krótkowzroczność.

 

W ostatnich tygodniach spanikowani mieszkańcy Zachodu plądrowali półki sklepów spożywczych. Po zaopatrzeniu się w roczny zapas papieru toaletowego większość z nich zapewne sięgnęła po produkty zwierzęce, nieświadomi tego, do jakich problemów się przyczyniają. Oczywiście masowe przejście na weganizm nie zagwarantuje nam, że już nigdy nie dojdzie do pandemii. Jednak nie ulega wątpliwości, że w zdecydowanej większości przypadków wykorzystywanie zwierząt tworzy nowe zagrożenia lub pogłębia istniejące. Sądzę, że warto o tym mówić, gdyż indywidualne decyzje każdego z nas mogą mieć pozytywny lub negatywny wpływ. Każdego dnia podejmujemy decyzje, które mają ogromne znaczenie. Eksploatacja zwierząt nie musi trwać. Cierpimy na niej wszyscy. To czy będzie trwać nadal, zależy od nas, ludzi.

 

tagi: Koronawirus, Coronavirus, Covid-19,  Nietoperze, Wuhan, Chiny, Zwierzęta, Ebola, SARS-COV-2

Czy uwierzycie, jeśli powiem wam, że za wystąpienie wirusa COVID-19 u ludzi w dużej części odpowiedzialne jest co, lub raczej kogo jemy?

20/04/20

ALINA KOWALSKA

Jedzenie zwierząt: przyczyna pandemii?

CC0 1.0

O NAS

KONTAKT

ZGŁOŚ PROBLEM

WSPÓŁPRACA

ZASADY PUBLIKACJI

WYMOGI EDYTORSKIE

©  2020 Wszelkie prawa zastrzeżone.
OD MŁODYCH, DLA MŁODYCH